Уют и спокойствие
Вижте всички статии

Премахване на петна от кафе, вино, дъвка и други проблемни замърсявания по килими и мокети

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Почистване на трайни петна по килимите или пътеките в домашни условия!

 

Преди да започнем третирането на трайните петна  с различни видове препарати, е хубаво да се пробва препарата на място където не се вижда по килима!

Почистването на петното се извършва в посока от външния край към средата на петното,в противен случай се разнася!

След като сме обобщили, можем да започнем изброяването на най-често попадналите петна върху килимите.

 

Петно от вино върху релефни килими:

 

Попийте със суха кърпа или салфетка петното по килима,без натискане и без  търкане. Смесете равни количества вода и отзет и почистете,след което подгответе пяната от препарата за килими, почистете и подсушете.

 

Петно от бира върху рошави килими шаги:

 

Попийте със суха кърпа или салфетка петното по килима,без натискане и без  търкане.Смесете в хладка вода 3% бял спирт,почистете и подсушете.

 

Петно от кал върху релефни пътеки:

 

Изчаква се да изсъхне калта,след това се почиства с прахосмукачка.Ако не се премахне петното,подгответе пяна от препарата за килими,почистете и подсушете.

 

Петно от кафе върху релефни килими:

 

Попийте със суха кърпа или салфетка петното,след което пригответе пяната от препарата за килими и почистете.Ако петното не се почисти,с бял спирт или 10% амоняк разреден с вода,почистете и подсушете.

 

Петно от шоколад върху детски килими:

Смесете в хладка вода 5% амоняк и почистете.Ако петното не е отстранено след изсъхването на въпросното място по килима,повторете действието отново.

 

Петно от безалкохолно върху мокетени килими:

 

Попийте със суха кърпа или салфетка петното по килима,без натискане и без  търкане. Смесете равни количества вода и оцет и почистете,след което подгответе пяната от препарата за килими, почистете и подсушете.

 

Петно от вода върху рошави килими шаги:

 

Попийте със суха кърпа или салфетка петното по килима,без натискане и без  търкане.Смесете в хладка вода 3% бял спирт,почистете и подсушете.

 

Петно от мазнина върху релефни килими:

 

Попийте със суха кърпа или салфетка петното,без натискане и без  търкане преди да попие килима мазнината.Почистете с разредител или перхлоретилен след това подгответе пяната от препарата за килими и отново почистете.Ако остане следа от петното,разредете с вода 5% амоняк и почистете.

 

Дъвка върху мокетени килими :

 

С помощта на кухненски нож или шпатула отстранете дъвката без да я разнасяте.След това почистете с перхлоретилен.

 

Петно от чай върху релефни пътеки:

 

Попийте със суха кърпа или салфетка петното,след което пригответе пяната от препарата за килими и почистете.Ако петното не се почисти,с бял спирт или 10% амоняк разреден с вода,почистете и подсушете.

 

Петно от кетчуп-лютеница върху детски килими:

 

Почистете със суха кърпа или салфетка от външния край към средата на петното.Третирайте с разредител или перхлоретилен,след което подгответе пяната от препарата за килими и почистете.Ако има следа от петното разредете с вода 5% амоняк и почистете.

 

Петно от кръв върху рошави килими шаги:

 

Тампонирайте със студена вода,след това подгответе пяната от препарата за килими и почистете. Ако има следа от петното разредете с вода 5% амоняк и почистете.

След всяко почистено петно,килимът трябва да се изсуши след което да се прахосмукира,за да придобие красивият си външен вид.Ако мислите,че няма да се справите,потърсете професионална фирма за почистване.

Статията е обект на авторски права!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари